ATHENA - GREEK GODESS OF WISDOM

Ελληνικά Εκπαιδευτήρια ΑΘΗΝΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ-ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ
Σικάγο Ιλλινόις Η.Π.Α.

VERGINA SUN - THE EMBLEM OF MACEDONIANS

[Κύρια Ιστοσελίδα][Εισαγωγικό Σημείωμα][30άχρονα][Χρονιαίο Πρόγραμμα][Μάθετε ΕΛΛΗΝΙΚΑ!][Διδακτέα Ύλη][Τάξεις][Έρευνες/Μελέτες][Ποίηση/Λογοτεχνία][Θέατρο][Ποδοσφαιρική Ομάδα][Χορηγοί][Πολυμέσα][Φωτογραφικό Αρχείο][Αρχείο Δραστηριοτήτων][Εκπαιδευτικό Προσωπικό][Επικοινωνία][Σύνδεσμος Γονέων][Απόφοιτοι][Συνδέσεις]

-ΜΑΘΗΜΑΤΑ / ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ-
ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΕΡΓΟ

Γιατί διδάσκονται...

                Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ

alphabet.gif (6126 bytes)

Η Ανάγνωση: ΒιβλίαΗ ΑνάγνωσηΣτην Α' και Β' τάξη η Ανάγνωση γίνεται για να μπορεί το παιδί πρώτα από όλα να αναγνωρίζει τα γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου και να τα ταιριάζει σε συλλαβές και λέξεις. Μαθαίνοντας την οπτική παράσταση των γραμμάτων τα συνταυτίζει παράλληλα με τη φωνητική τους απόδοση. Ταιριάζοντας τα γράμματα σε συλλαβές και λέξεις, εξοικειώνεται στο να συνταυτίζει την οπτική τους παράσταση με τον ήχο και την αντίστοιχη έννοια. Στη συνέχεια μαθαίνει να σχηματίζει τις δικές του προτάσεις, οπότε μπορεί πλέον να εκφράζεται στη γλώσσα του και να καταλαβαίνει και τις προτάσεις των άλλων. Παράλληλα το παιδί αποκτά γνώσεις από το περιεχόμενο των αναγνωστικών ενοτήτων και παίρνει από αυτές διάφορα διδάγματα. Η ανάγνωση βοηθεί επίσης το παιδί να πλουτίσει το λεξιλόγιό του. Στις μεγάλες τάξεις με την ανάγνωση το παιδί εξοικειώνεται με τα κείμενα της λογοτεχνίας και μαθαίνει να κρίνει και να εκτιμάει την αξία τους.

Ανάγνωση: Το Ελληνικό αλφάβητο

Η ΓΡΑΦΗ
Το Ελληνικό βιβλίο
Ο πρωταρχικός σκοπός της Γραφής (Αντιγραφής) είναι να μάθει το παιδί να γράφει καθαρά και ωραία γράμματα. (Στην περίπτωση αυτή η Γραφή υποκαθιστά την Καλλιγραφία). Έμμεσα, η Γραφή βοηθεί με την οπτική της παράσταση το παιδί να μαθαίνει καλύτερα τις λέξεις που χρησιμοποιεί, μαθαίνει δηλαδή την ορθογραφία και την σημασία τους.
Γραφή: Μολύβι

Η ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

Η Γραμματική: Το έμβλημα του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων Αθήνα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΕλλάδαςΗ Κουκουβάγια της Γνώσης - Σύμβολο της Θεάς ΑθηνάςΗ Γραμματική ασχολείται με το Τυπικό της Ελληνικής γλώσσας. Καθορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά της γλώσσας, τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί και αναλύει τις μεταβολές που προκύπτουν με την εφαρμογή των κανόνων αυτών. Η διδασκαλία της Γραμματικής βοηθεί το παιδί να μάθει καλύτερα την ελληνική, που σαν μητρική γλώσσα την έχει μάθει ήδη αρκετά καλά από τους γονείς και το ελληνικό περιβάλλον που κινείται. Αν ληφθούν υπ' όψιν οι εδώ συνθήκες, η διδασκαλία της Γραμματικής έχει θετικότερα αποτελέσματα όταν απλοποιείται το θεωρητικό μέρος και να διαμορφώνεται με τρόπο ώστε να μπορεί να προσφέρει θετική ωφέλεια στο Ελληνόπουλο της Αμερικής. Τούτο επιβάλλεται γιατί οι ανάγκες που έχει το εδώ Ελληνόπουλο συνθέτουν μια ιδιόμορφη πραγματικότητα που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι το περιορισμένο πεδίο χρήσης της Γλώσσας. Μαθαίνοντας την δομή της γλώσσας και τα γραμματικά φαινόμενα της κοινής Δημοτικής, θα μπορεί πλέον το παιδί να την μιλάει και να την γράφει σωστά, να την κατακτήσει. Έτσι κοντά στα αγγλικά που σπουδάζει στο ξένο του σχολείο, θα ανακαλύψει μια μέρα ότι κατέχει άλλο ένα θυσαυρό, την ελληνική γλώσσα, που θα του είναι σίγουρα χρήσιμη στο μέλλον.

Η ΕΚΘΕΣΗ
Η ΈκθεσηΒασικός σκοπός της Έκθεσης είναι να συνηθίσει το εδώ Ελληνόπουλο να εκφράζεται σωστά και άνετα στην Ελληνική γλώσσα. Σαν συνέχεια των Λεκτικών Ασκήσεων για τις μικρές τάξεις, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μορφή προφορικής Έκθεσης, το μάθημα αυτό αποσκοπεί επίσης στο να υποβοηθήσει στην ορθογραφία και τη γραμματική, μια και το παιδί εφαρμόζει πια στην πράξη ό,τι έχει μάθει. Γράφοντας άλλωστε ένα κείμενο στα Ελληνικά, το παιδί εκτός από ότι δείχνει τη λογοτεχνική ικανότητά του να εκφράζει τις σκέψεις και ιδέες του στη γλώσσα που διδάσκεται, αφομοιώνει σιγά-σιγά και τον λεξιλογικό της πλούτο. Kάθε λέξη που χρησιμοποιεί τουλάχιστον δυό φορές το παιδί είναι πια δική του.
Καιρός να ερευνήσωμεν τας εννοίας των προγόνων ημών και όχι μόνον τας λέξεις Aδαμάντιος Κοραής-
Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά Ρήγας Φεραίος-

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Θρησκευτικά: Το δίπτυχο Ελληνισμός και Ορθόδοξη ΠίστηΤα θρησκευτικά είναι ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα στα Σχολεία μας. Για τον Έλληνα η Θρησκεία είναι στενά συνδεδεμένη με τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά του, με αυτήν την ίδια την εθνική του υπόσταση. Με το δίπτυχο Ελληνισμός και Ορθόδοξη Πίστη είναι συνυφασμένες και όλες οι εθνικές και ανθρωπιστικές αξίες που πρέπει να μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Στηρίζοντας το έργο μας στην έμφυτη θρησκευτική προδιάθεση των παιδιών, η διδασκαλία των θρησκευτικών θα συμπληρώσει και θα επεκτείνει τις γνώσεις που έχουν πάρει ήδη τα παιδιά κατά την προσχολική τους ζωή μέσα από την οικογένεια τους και το εγγύς κοινωνικό περιβάλλον. Η καλλιέργεια και εμπέδωση του θρησκευτικού συναισθήματος θα βοηθήσει τα Ελληνόπουλα της Αμερικής να κρατήσουν ακέραιο το δόγμα τους, να παραμείνουν Έλληνες Ορθόδοξοι, ενάρετοι άνθρωποι και καλοί κι ολοκληρωμένοι χαρακτήρες.

 

H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η Κουκουβάγια της ΓνώσηςΗ Ελληνική Μυθολογία αναφέρεται σε πανάρχαιες παραδόσεις Πήγασος : Το Φτερωτό Άλογοτης φυλής μας, που τοποθετούνται σε διάφορες προϊστορικές περιόδους. Το περιεχόμενο της ικανοποιεί τη φυσική τάση του παιδιού να έλκεται από το μαγικό στοιχείο, το υπερφυσικό και υπερανθρώπινο, που εξάπτει τη φαντασία του, το ευχαριστεί, το διασκεδάζει και έμμεσα του προσφέρει ένα σωρό γνώσεις και διδάγματα. Με την Ελληνική Μυθολογία το παιδί προετοιμάζεται να δεχτεί τα μαθήματα της ιστορίας της Ελλάδας, που ανταποκρίνονται πλέον σε πραγματικά γεγονότα. Το υλικό της Μυθολογίας απορροφά το παιδί, το γοητεύει, ώστε αφομοιώνοντας το εύκολα μπορεί να το αναμεταδώσει. Έτσι συνηθίζει κι' αυτό να διηγείται άνετα ό,τι έχει ακούσει. Τούτο εξυπηρετεί και τον αντικειμενικό σκοπό του σχολείου γιατί συνηθίζοντας το παιδί να διηγείται και να εκφράζεται αποκτά την άνεση που θα του χρειαστεί και για τα άλλα μαθήματα.

 

H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ελληνική Ιστορία: Έλλην Κλέφτης του 1821Η διδασκαλία της Ελληνικής ιστορίας στα Ελληνόπουλα του Εξωτερικού αποσκοπεί να προσφέρει γνώσεις πάνω στην ιστορία των προγόνων τους, που είναι γεμάτη από αγώνες της φυλής μας για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανώτερα ιδανικά του Έλληνα και του ανθρώπου γενικότερα.
Η γνώση της ιστορίας συνδέει το παιδί με την Ελλάδα και το κρατάει κοντά στις προγονικές του ρίζες. Έτσι δέχεται το κάθε Ελληνόπουλο της ξενητειάς μια εθνική κληρονομιά, που τη θαυμάζουν
όλα τα έθνη, συνειδητοποιώντας έτσιΟΧΙ: 28η Οκτωβρίου 1940 καλύτερα την εθνική του ταυτότητα. Ο παιδαγωγικός επίσης ρόλος της διδασκαλίας της Ελληνικής Ιστορίας μας συνίσταται στο ότι το παιδί δέχεται πρότυπα ιστορικών μορφών και χαρακτήρων, παραδείγματα για μίμηση και διδάγματα που θα βοηθήσουν στη διάπλαση του δικού του χαρακτήρα. Μαθαίνοντας επιπλέον για τους ηρωισμούς και τα μεγάλα έργα των προγόνων τους τα Ελληνόπουλα της διασποράς θα αισθάνονται περήφανα για την καταγωγή τους, θα διατηρήσουν και θα μεταβιβάσουν τις Ελληνικές αρετές και τα Ελληνικά ιδανικά στις μετέπειτα γενεές. Η γνώση της Ελληνικής Ιστορίας θα τα κάνει επίσης να εκτιμήσουν καλύτερα το ρόλο της Ελλάδας και την προσφορά της στη θεμελίωση και εξέλιξη του Δυτικού αλλά και του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Όλβιος όστις της Ιστορίας έσχε μάθησιν Ευριπίδης-
Ευτυχής -αλλά και πλούσιος- είναι αυτός που γνωρίζει καλά την Ιστορία.

 

H ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Γεωγραφία/ Πατριδογνωσία: Χάρτης της ΕλλάδαςΗ Πατρίδα μας: Η ΕλλάδαΑρχίζοντας με την Πατριδογνωσία στην Γ' τάξη, το παιδί μαθαίνει τους διάφορους γεωγραφικούς όρους πλουτίζοντας έτσι όχι μόνο τις γνώσεις του για το περιβάλλον, αλλά και το λεξιλόγιό του στην ελληνική γλώσσα. Στις μεγαλύτερες τάξεις προσφέρονται στο παιδί περισσότερες γνώσεις για την Ελλάδα οι οποίες συσχετίζονται και με την ιστορία της καθώς και με τα πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία που θα βοηθήσουν το παιδί να γνωρίσει καλύτερα τη χώρα των γονέων και των προγόνων του, το φυσικό της περιβάλλον, τον πολιτισμό της και το λαό της. Με την εξέταση και διαπραγμάτευση των αρχαιολογικών τόπων της πατρίδας μας στις τάξεις του Δημοτικού, το Ελληνόπουλο της Αμερικής θα επισκεφθεί νοερά όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας, θα ολοκληρώσει τις αρχαιολογικές γνώσεις του και θα του κινηθεί το ενδιαφέρον να επισκεφθεί και να γνωρίσει από κοντά τις ελληνικές αρχαιότητες και τα αξιοθέατα της Πατρίδας μας. Τούτο θα του προσφέρει τη δυνατότητα να καλλιεργήσει περισσότερο και την ελληνική γλώσσα και θα τονώσει το Εθνικό του συναίσθημα. Η βασική ιδέα της διδασκαλίας της Γεωγραφίας της Ελλάδας, εκτός από τις γνώσεις που θα προσφέρει στο παιδί, είναι να το κάμει να γνωρίσει καλά την Πατρίδα των γονέων και των προγόνων του, που έμμεσα είναι και δική του πατρίδα, και να αποκτήσει στενότερους δεσμούς με αυτή. Η Κύπρος είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗΚοινή συνείδηση πρέπει να είναι το γεγονός ότι την Πατρίδα δημιουργεί μόνο ένας διαρκής και αδιάσπαστος δεσμός με έναν τόπο και με ό,τι φυσικό και πνευματικό ανήκει στον τόπον αυτόν. Τον δεσμό αυτό δεν τον εξασφαλίζει ούτε το τυχαίο περιβάλλον ούτε ο τόπος στον οποίο έτυχε να γεννηθεί ή να ζει κανείς. Πατρίδα είναι ο τόπος της καταγωγής, ο τόπος στον οποίον υπάρχουν οι ρίζες του ανθρώπου, όπως άλλωστε το είπε πολύ σωστά και ένας Γερμανός φιλόσοφος: Πατρίδα είναι ένα πνευματικό συναίσθημα καταγωγής και δεσμού.
Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστην εις τον τίμιον αγώναν μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου του Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν τον αγώνα δια την αποτίναξιν του αγγλικού ζυγού και την Ένωσιν της Κύπρου μετά της μητέρας Ελλάδας, με σύνθημα εκείνον το οποίον μας κατέλιπον οι πρόγονοί μας ως ιεράν παρακαταθήκην: Η TAN Η ΕΠΙ ΤΑΣ. - Ο Αρχηγός Διγενής

 

OI ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Έλλην Εύζωνας - ΤσολιάςΟ Σπύρος ΛούηςΟι ελληνικοί δημοτικοί χοροί, που συγκινούν βαθιά τους Έλληνες της Διασποράς, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μυηθούν τα παιδιά των Αποδήμων Ελλήνων στο λαογραφικό και πολιτιστικό κόσμο της Πατρίδας. Στο Σχολείο μας το κάθε παιδί διδάσκεται Ελληνικούς χορούς τουλάχιστον μια ώρα την εβδομάδα. Η διδασκαλία των χορών δεν γίνεται μόνο με την εκμάθηση των βημάτων και την εναρμόνιση της μουσικής με την κίνηση. Για τον κάθε χορό το παιδί μαθαίνει από ποιά περιοχή της Ελλάδας προέρχεται, την ιστορική αρχή και σημασία του, τον συμβολισμό του και τα λόγια και τη μουσική ενός τουλάχιστον αντιπροσωπευτικού τραγουδιού για τον κάθε χορό. Παράλληλα τα παιδιά μαθαίνουν και για τις εθνικές ενδυμασίες ανδρών και γυναικών από κάθε περιοχή της Ελλάδας.


[Κύρια Ιστοσελίδα][Εισαγωγικό Σημείωμα][30άχρονα][Χρονιαίο Πρόγραμμα][Μάθετε ΕΛΛΗΝΙΚΑ!][Διδακτέα Ύλη][Τάξεις][Έρευνες/Μελέτες][Ποίηση/Λογοτεχνία][Θέατρο][Ποδοσφαιρική Ομάδα][Χορηγοί][Πολυμέσα][Φωτογραφικό Αρχείο][Αρχείο Δραστηριοτήτων][Εκπαιδευτικό Προσωπικό][Επικοινωνία][Σύνδεσμος Γονέων][Απόφοιτοι][Συνδέσεις]


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον διευθυντή κ.κ. Δημήτριο Νικ. Γεωργακόπουλο.
Για συλλογή και οργάνωση υλικού επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Ανάπτυξης Ιστοσελίδων: Ευδοξία Γεωργακοπούλου
Για τεχνικά προβλήματα σχετικά με αυτή την ιστοσελίδα επικοινωνήστε με τον Χρίστο Α. Νεοφύτου.
Τελευταία ενημέρωση: 01/22/2005 07:50:37 Ώρα Ειρηνικού Ωκεανού