ATHENA - ANCIENT GREEK GODESS OF WISDOM

Ελληνικά Εκπαιδευτήρια «ΑΘΗΝΑ»
"ATHENA" HELLENIC EDUCATIONAL SOCIETY
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ-ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ

Σικάγο Ιλλινόις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
[Κύρια Ιστοσελίδα][Εισαγωγικό Σημείωμα][30άχρονα][Χρονιαίο Πρόγραμμα][Μάθετε ΕΛΛΗΝΙΚΑ!][Διδακτέα Ύλη][Τάξεις][Έρευνες/Μελέτες][Ποίηση/Λογοτεχνία][Θέατρο][Ποδοσφαιρική Ομάδα][Χορηγοί][Πολυμέσα][Φωτογραφικό Αρχείο][Αρχείο Δραστηριοτήτων][Εκπαιδευτικό Προσωπικό][Επικοινωνία][Σύνδεσμος Γονέων][Απόφοιτοι][Συνδέσεις]

Τάξη Α  - Τάξη Β - Τάξη Γ - Τάξη Δ - Τάξη Ε - Τάξη ΣΤ

Πρόγραμμα Μαθημάτων Δευτέρας Τάξης: Ανάγνωση, Γραμματική, Ορθογραφία,  Πατριδογνωσία, Θρησκευτικά, Λεκτικές Ασκήσεις, Ημερολόγιο, Ελληνικά Τραγούδια(Αναλυτικότερον πρόγραμμα μαθημάτων ετοιμάζεται ούτως ώστε να ενσωματωθεί ολοκληρωμένο πάνω στις ιστοσελίδες, όμως οι γονείς μπορούν να το λαμβάνουν και προσωπικά από την διεύθυνση του Σχολείου)

Δευτέρα Τάξη (B') - Η Ελληνική Σημαία
Το Ιερότερο Σύμβολο του Έθνους μας

Η Ελληνική Σημαία μας Η Ελληνική μας Σημαία επί Ιστού Η Ελληνική Σημαία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού
Η Σημαία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού Η Ελληνική Σημαία Επί Ιστού Η Σημαία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

   Η Σημαία της Ελλάδας

Η Ελληνική Σημαία και τα Ελληνικά χρώματα παραμένουν τα ίδια από τον καιρό της Ελληνικής Επανάστασης του Έθνους μας στις 25 Μαρτίου 1821. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι το μπλέ/ θαλασσί και λευκό χρώμα, καθώς επίσης και ο Σταυρός που συμβολίζει της Ελληνική Ορθόδοξη Πίστη μας.

Η Ελληνική Σημαία μετά του Μακεδονικού Ηλίου Βεργίνας

η Ελληνική Σημαία σε ψηφιακή μορφή.

η Ελληνική Σημαία μετά του Ηλίου Βεργίνας. Ο Ήλιος Βεργίνας - Σύμβολο των Μακεδόνων.

Η Σχεδίαση και τα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας

Οι 9 Οριζόντιες γραμμές:
Η Ελληνική Σημαία αποτελείται από 9 οριζόντιες γραμμές με εναλλασσόμενο μπλέ/ άσπρο χρώμα αρχίζοντας και από τα 2 άκρα πάνω και κάτω με το μπλέ χρώμα.

Γιατί όμως 9 οριζόντιες γραμμές, και όχι 7, ή 8, ή 10;
Μια άποψη λέει πως οι 9 οριζόντιες γραμμές συμβολίζουν τον αριθμό των συλλαβών της φράσης "Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΙ-Α Ή ΘΑ-ΝΑ-ΤΟΣ"  που ήταν το σύνθημα των επαναστατημένων και αγωνιζομένων Ελλήνων κατά της διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821 εναντίων της Τουρκικής Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Αυτή η φράση έδιδε δύναμη και αποφασιστικότητα στην ψυχή των αγωνιζομένων Ελλήνων. Με αυτό τον τρόπο τους γέμιζε θάρρος για να πολεμήσουν και κερδίσουν την πολυπόθητη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τους. Κατάφεραν τελικά να αποτινάξουν τετρακόσιων (400) χρόνων σκλαβιά.
Μια άλλη άποψη λέει πως οι 9 οριζόντιες γραμμές συμβολίζουν τον αριθμό των γραμμάτων της λέξης Ε-Λ-Ε-Υ-Θ-Ε-Ρ-Ι-Α που είναι βασική πηγή έμπνευσης και αγώνων του γένους των Ελλήνων και του Ελληνικού Έθνους.
Τέλος μια άλλη άποψη λέει πως οι 9 οριζόντιες γραμμές της Ελληνικής Σημαίας συμβολίζουν τις 9 (εννέα) μούσες της Ελληνικής Μυθολογίας.
Την Καλλιόπη (Επική Ποίηση), την Κλειώ (Ιστορία), την Ερατώ (ερωτική ποίηση), την Ευτέρπη (Μουσική), την Μελπομένη (Τραγωδία), την Πολύμνια (Ιερή Ποίηση, γεωμετρία, μιμητική και γεωργία), την Τερψιχόρη (χορός), την Θάλια (κομωδία και ειδυλλικής ποίησης) και την Ουρανία (αστρολογία). Οι 9 μούσες ενέπνευσαν ολόκληρο τον Ελληνικό πολιτισμό, από τον καιρό του Ομήρου μέχρι τον Παλαμά, τον Σεφέρη και τον Ελύτη ως και σήμερα.

      Ε-
-ΛΕΥ-
      -ΘΕ-
      -ΡΙ-
-Α
Ή
ΘΑ-
-ΝΑ-
-ΤΟΣ

Γιατί όμως μπλέ και άσπρο χρώμα;
Μπλέ/γαλανό/κυανό και άσπρο/λευκό. Πολλές φορές η Ελληνική Σημαία μας χρακτηρίζεται ως η "Γαλανόλευκη", ή "Κυανόλευκη".
Όπως ξέρουμε, απο αρχαιοτάτων χρόνων η θάλασσα έπαιζε πάντα ένα κύριο παράγοντα στην διαμόρφωση του Ελληνικού Έθνους, τόσο με την εμπορική ναυτιλία, όσο και με το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό. Έτσι οι Έλληνες είχαν και έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με αυτήν.
Αυτά τα δύο (2) χρώματα συμβολίζουν το μπλέ της Ελληνικής θάλασσας του Αιγαίου Πελάγους και το λευκό των αφρών των Ελληνικών κυμμάτων. Σύμφωνα και με την Ελληνική Μυθολογία, η Θεά της ομορφιάς Αφροδίτη γεννήθηκε μέσα από τους αφρούς των κυμμάτων στις παραλίες της Κύπρου. Ακόμα το μπλέ και το άσπρο αντικατοπτρίζει τον καταγάλανο Ελληνικό ουρανό, και τα λευκά σύννεφα που τον διασχίζουν.
Υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα χρώματα μπλέ και άσπρο συμβολίζουν την ομοιότητα με τις παραδοσιακές βράκες των Ελλήνων ναυτικών των Σπετσών, των Ψαρών και της Χίου που έπεξαν καθοριστικό ρόλο ως προς την νίκη κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821.
Τα χρώματά της έχουν άμεση σχέση με το γαλάζιο του ουρανό και το λευκό, κατάλευκο του ήλιου, της φωτεινής δύναμης που εκφράζει την ελληνική σοφία.

Η Ελληνική Σημαία - Τιμή και Δόξα
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ - ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟ -
Τα χρώματα, λευκό και κυανό, δεν ορίσθηκαν τυχαία από την πρώτη Εθνική Συνέλευση. Είναι κατ’ εξοχήν χρώματα ελληνικά που τα διεφύλαξε η εθνική συνείδηση από τους αρχαίους χρόνους ως τα σήμερα, παραδόσεις αιώνιες και ακατάλυτες, που βγαίνουν από τους τάφους γενεών και ζωντανεύουν τους εκάστοτε ελληνικούς πόθους, αγώνες, θυσίες. Η ασπίδα του Αχιλλέα, ο πέπλος της Αθηνάς στα Παναθήναια, οι σημαίες του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η αυτοκρατορική σημαία των Παλαιολόγων, του 1821, του ’40, της ΕΟΚΑ ήταν όλα γαλανόλευκα. Και – όχι – δεν αντιγράψαμε τη σημαία μας από την αμερικανική. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Φωκάς υιοθέτησε αυτή τη σημαία πριν καν υπάρξει Αμερική.
Ο Ηρόδοτος έλεγε ότι το γαλάζιο και το λευκό είναι τα χρώματα των Ελλήνων, που συμβολίζουν το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον, το ομότροπον και το όμαιμό (κοινό γαλάζιο αίμα) μας, και το ήξερε αυτό η Συνέλευση της Επιδαύρου όταν το 1822 όρισε τη σημαία να συμβολίζει την «πάρεδρον του Θεού σοφίαν, την Ελευθερίαν και την Πατρίδαν». Με λίγα λόγια, συμβολίζει τον Ελληνικό ΛΑΟ, το ΛΑΟ μας, την πατρίδα μας με την ευρύτερη έννοια του όρου. Την ψυχοσύνθεση των λαών της Μεσογείου. Την οικουμενικότητα και τη λαμπρότητα του αρχαίου, βυζαντινού και σύγχρονου Ελληνικού πνεύματος – του πνεύματος που αφύπνισε και ενθουσίασε, άμεσα ή έμμεσα, όλους τους Λαούς του κόσμου.
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Ο Ελληνικός τετράγωνος Σταυρός στο πάνω αριστερό μέρος της Ελληνικής Σημαίας αποτελεί το εν τέταρτο (1/4) της ολικής επιφάνειας της Ελληνικής Σημαίας. Συμβολίζει δε την Εκτίμηση αλλά και Πίστη των Ελλήνων προς την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και υπογραμμίζει τον κύριο και καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία στην δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Κατά την διάρκεια των σκοτεινών χρόνων κάτω από την Οθωμανική σκλαβειά, η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησία βοήθησε τους υπόδουλους Έλληνες να διατηρήσουν τα πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά: την Ελληνική γλώσσα, την Ελληνική Ορθόδοξη Βυζαντινή θρησκεία, τα ήθη και έθιμα, και γενικά την Ελληνική Εθνική ταυτότητα. Αυτό έγινε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό με τον θεσμό του "Κρυφού Σχολειού".

Το κρυφό Σχολειό κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας
Το κρυφό Σχολειό: Έλληνας ιερέας μαθαίνει Ελληνικά γράμματα στα Ελληνόπουλα

Στα Κρυφά Σχολειά οι παπάδες και οι ιερωμένοι αναλάμβαναν να μαθαίνουν κρυφά στα Ελληνόπουλα  Ελληνικά γράμματα. Λειτουργούσαν κρυφά σε ολόκληρη την Ελλάδα και μεταλαμπάδευαν στα νεαρά Ελληνόπουλα τις Ελληνικές αξίες και παραδόσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους φαίνεται πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η θρησκεία στην ζωή του Έλληνα, και για αυτό ακριβώς το λόγο ο Ελληνικός Σταυρός έχει εξέχουσα θέση πάνω στην Ελληνική Σημαία.
Ο σταυρός ενώνει το κυανό με το λευκό, το αρσενικό με το θηλυκό, σε ένα υπέρτατο συμβολισμό αγάπης, έρωτα, ανδρείας και θυσίας, συμβολίζει τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο και μετέπειτα τον Χριστό.  Εκτός του ότι συμβολίζει την Ελληνορθόδοξη πίστη μας, το πανάρχαιο αυτό σύμβολο στην ελληνική σημαία, ο ισοσκελής σταυρός είναι η ελληνική Τετράκτυς, το σύμβολο του Δία, του Ήλιου, που μεταλαμπαδεύει Φως και Ζωή.

ΕΛ-ΛΗΝ = ΗΛΙΟΥ ΝΟΩΝ - αυτός που σκέφτεται σωστά, καλά, φωτεινά, καθαρά, ο γνωστικός και σοφός

Ελληνική Σημαία Ξηράς με την Κύπρο Ελληνική Σημαία με το έμβλημα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Η Ελληνική Σημαία μας, κυμματίζει υπερήφανα
Η Ελληνική Σημαία Ξηράς με την Κύπρο. Η Ελληνική Σημαία Ξηράς με τον Δικέφαλο Αετό - Έμβλημα Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. η Ελληνική Σημαία ανεμίζουσα.

Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ:
Ο κώδικας της Ελληνικής Σημαίας αποτελείται από ορισμένους αυστηρούς κανόνες οι οποίοι πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα ως ένδειξη τιμής προς την Σημαία. Ένδειξη τιμής προς την Σημαία αντικατοπτρίζει ένδειξη τιμής προς το Έθνος και τιμή προς τους ίδιους τους εαυτούς μας.

1. Η Ελληνική Σημαία εκπροσωπεί το Έθνος μας, την πατρίδα μας, και την κρατική μας οντότητα. Σε περίπτωση πολέμου η σημαία πρέπει να φυλάσσεται και προστατεύεται  ακόμα και με την ζωή μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι το γεγονός ότι όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941, ο Σημαιοφόρος πάνω στον Παρθενώνα, ο 17χρονος Κώστας Κουκκίδης φορώντας την στολή της Ελληνικής νεολαίας της εποχής, παρά να την παραδόσει στους Γερμανούς, την υπέστειλε, και αφού την τύλιξε πάνω του, έπεσε μαζί με αυτήν από τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως, στο κενό.

2. Σε περίπτωση που μια σημαία φθαρεί, τότε καίγεται, αλλά ΠΟΤΕ δεν πετιέται στα σκουπίδια. Στα σκουπίδια μπορούν να πεταχθούν μόνο οι στάχτες.

3. Η Σημαία χρησιμοποιείται μόνον σε έπαρση επί ιστού. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε άλλη χρήση της.(π.χ. κρέμμασμα κουρτίνας, διακοσμητικό, ένδυμα, κλπ)

4. Κατά την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στεκόμαστε όλοι προσοχή. Ο Σημαιοφόρος αίρει γοργά. Κατά την διάρκεια της Έπαρσης της Σημαίας ψάλλεται ο Εθνικός Ύμνος.

5. Εάν υπάρχουν πολλές σημαίες τότε η Ελληνική πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο ύψος, ή ψηλότερα από τις υπόλοιπες.

6.  Κατά την υποστολή της Σημαίας στεκόμαστε προσοχή. Ο Σημαιοφόρος υποστέλλει αργά.

7. Κατά την ημέρα πένθους η Σημαία κυμματίζει μεσίστια, και αφού ο σημαιοφόρος τελειώσει την έπαρση, τότε προχωρεί σε υποστολή μέχρι το μέσο του ιστού.

8. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η Ελληνική Σημαία να αγγίζει το έδαφος για οιονδήποτε λόγο. Σε περίπτωση που η σημαία είναι πολύ μεγάλη, η έπαρση πρέπει να γίνεται από τον σημαιοφόρο και με την βοήθεια του παραστάτη. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και κατά την υποστολή της Σημαίας.


Ελληνικές Σημαίες κυμματίζουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας μετά την Ελληνική κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 2004.

Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες μας - Με περηφάνεια ανεμίζουν την Ελληνική Σημαία

Ο Κωνσταντίνος Κεντέρης.
Έλληνας Χρυσός Ολυμπιονίκης στα 100μ.
Σίδνευ Αυστραλία 2000
Ο Νίκος Κακλαμανάκης
Έλληνας Χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοϊα
Ατλάντα Αμερική 1996
Ο Πύρρος Δήμας.
Έλληνας Χρυσός Ολυμπιονίκης στην Άρση Βαρών
Σίδνευ Αυστραλία 2000

ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΘΗΤΩΝ Β' ΤΑΞΗΣ

1η Εβδομάδα Σεπτεμβρίου 2005
A/A Μάθημα   Κατ' οίκον εργασία
1 Ανάγνωση :  
2 Αντιγραφή :  
3 Ορθογραφία :  
4 Λέξεις :  
5 Γραμματική :  
6 Έκθεση :  
7 Θρησκευτικά :  
8 Ελληνική Μυθολογία :  
9 Ελληνική Ιστορία :  
10 Γεωγραφία :  

Τάξη Α  - Τάξη Β - Τάξη Γ - Τάξη Δ - Τάξη Ε - Τάξη ΣΤ


[Κύρια Ιστοσελίδα][Εισαγωγικό Σημείωμα][30άχρονα][Χρονιαίο Πρόγραμμα][Μάθετε ΕΛΛΗΝΙΚΑ!][Διδακτέα Ύλη][Τάξεις][Έρευνες/Μελέτες][Ποίηση/Λογοτεχνία][Θέατρο][Ποδοσφαιρική Ομάδα][Χορηγοί][Πολυμέσα][Φωτογραφικό Αρχείο][Αρχείο Δραστηριοτήτων][Εκπαιδευτικό Προσωπικό][Επικοινωνία][Σύνδεσμος Γονέων][Απόφοιτοι][Συνδέσεις]


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον διευθυντή κ.κ. Δημήτριο Νικ. Γεωργακόπουλο.
Για συλλογή και οργάνωση υλικού επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Ανάπτυξης Ιστοσελίδων: Ευδοξία Γεωργακοπούλου
Για τεχνικά προβλήματα σχετικά με αυτή την ιστοσελίδα επικοινωνήστε με τον Χρίστο Α. Νεοφύτου.
Τελευταία ενημέρωση: 01/22/2005 07:54:40 Ώρα Ειρηνικού Ωκεανού